1.GÜN: KARS – ANİ ÖREN YERİ – ÇILDIR GÖLÜ – YAVUZKÖY SEYİR TERASI – ŞAVŞAT
Sabah Otelde alacağımız kahvaltı sonrası, Kars şehir merkezine, 45 km uzağında bulunan Ocaklı Köyü sınırları içinde yer alan Ani Ören Yeri Türkiye – Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehrinin batı yakasında Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kurulmuş bir orta çağ şehri olan, Ermeni ve Selçuklu kültürünün en önemli yapıtlarının yer aldığı eserler arasında yapacağımız Ani Harabeleri Turumuzda; Katedral, Surp Kirkor, Surp Pirgiç (Keveli kilise). Selçuklu eserlerinden Menücehr Cami, Ebul Muhammeran Cami, Sultan Sarayı göreceğimiz yerler arasında yer almaktadır. Ani Ören Yeri gezimiz ardından Kars şehir merkezine dönüyoruz.
Merkezde yapacağınız şehir turunda; Ruslar döneminde inşa edilmiş Baltık mimari eserler (günümüzde bir çoğu resmi daire olarak kullanılmaktadır). Vali Konağı, Havariler Kilisesi, Taş Köprü, Osmanlılar Döneminden kalma hamamlar, Beyler Beyi Sarayı, Kars Kalesi, Fethiye Camii (Alexander Nevski Kilisesi), İsmet Paşa ve Fevzi Paşa İlköğretim Okulu, Hekim Evi (Opera Binası), PTT Binasını, Tren Garı, Demir Köprü ve Kars Müzesi arkeoloji salonu ve etnografya salonundan oluşan küçük ama şirin bir müzenin bahçesinde ayrıca 13 Ekim 1921 Kars Antlaşması için Kars’a gelen Rus Generalleri tarafından 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşaya hediye edilen Beyaz Vagonda yer almaktadır.
Evet çok acıktığınızın farkındayız, yemek molası verme zamanı. Kebap ve pide türlerini çok seviyorsak Kaygısız Ocakbaşı restoranı öneriyoruz. Yöresel yemek tercihi Kamer Kadıneli Yöresel Ev Yemekleri Restoranda (Cafer Bey) Hangel, pilav üstü kavurma, kesme aşı çorbası, ev yapımı mantı alabilirsiniz, helvanın da tadına bakmadan yemekten kalkmayın deriz. Karnımızı artık doyurduk, turumuzun asıl gezi yeri olan Macahel’e hareket etme zamanı geldi diyerek, Kars şehir merkezinden ayrılıyoruz.
Çıldır üzerinde giderek, 123 km2 lik Çıldır Gölü’nü görüyoruz. Özellikle de Kış döneminde göl tamamen buz kaplanır ve üzerinden kızakla rahatlıkla gezilebilmektedir. Bence en güzel zamanı ise ilkbaharda havanın ısınması ile birlikte üzerindeki buzların erime sürecidir. (Mart – Haziran) Göl kenarında güzel manzara alacağımız yerlerde fotoğraflarımız çektikten sonra, yolculuğumuza 2470 m rakımlı Çam geçidini geçerek devam ediyoruz.
Şavşat şehir merkezine 6 km uzaklıkta bulunan manzarası karşısında büyüleneceğinizi düşündüğümüz Yavuzköy Seyir Terasında temiz havayı soluyoruz. Yaklaşık 2500 metrede bulunan Yavuz Köy dinlenme yerinde Yavuz Köy, Yalnızçam Yaylası ve Laşet Vadisi’ne karşı çaylarımızı ve kahvelerimiz yudumlamanın keyfi ile günün yorgunluğunu atıyoruz. Buradan ayrılmak istemeyeceğinizi hisseder gibiyiz 🙂 Akşam yemeği ve konaklama için Şavşat’ta bulunan otelimize yerleşiyoruz. ( LAŞET PANSİYON )
2.GÜN: ŞAVŞAT KARAGÖL – BALIKLI GÖL – LEKOBAN YAYLASI
Sabah doğada yer alan otelimizde alacağımız kahvaltı sonrası, Otelimize 21 km uzaklıkta bulunan ve yaklaşık 30 dakika sürecek yolculuğumuz esnasında Ladin, Göknar ve Çam ormanları ile çevrili çöküntü sonrası oluşmuş derinliği ortalama 30 m olan ve Aynalı Sazan, Bıyıklı Sazan ve Japon Balıkları ile ülkemizin en doğal akvaryumu olan, Şavşat Karagöl’e ulaşıyoruz. Göl etrafında dileyenler kayık ile tur atabilirler. Ardından Balıklı Göl’e çıkıyoruz. Patika yolu takip ederek, yaklaşık 20 dakika yürüyüşümüz sonrası, seyir tepesine çıkıyoruz. Buradan Balıklı Göl’ün manzarasını daha güzel fotoğraflayabileceğiz. Sonrasında biyosfer rezerv alanını ve asırlık çınar ağaçlarının arasından geçerek ünlü Macahel Yaylası LEKOBAN YAYLASI’NA çıkacağız. Geceleme 2400 metre yüksekliğindeki yayla evinde. Yaz döneminde bile şömine etrafında oturacak ve kalın yorganlar altında geceyi geçirecek ve çok şaşıracaksınız. Konaklama Lekoban Yaylası’nda (MACAHEL YAYLAEVİ PANSİYON)
3.GÜN: LEKOBAN YAYLASI – NAŞADİREV GÖLÜ – KARÇAL ZİYARET TEPESİ
Sabah kahvaltısını tamamen organik yaylada üretilen naturel yiyecekler ile yapıyoruz. Ardından Lekoban Yaylası gezimize başlıyoruz. Burada 2600 metre yükseklikteki NINO THSCVİNDA Geçidinin manzarasına hayran kalacaksınız. Sonra 2700 metre yükseklikte bulunan, Naşadirev Gölüne çıkıyoruz ve buz gibi soğuk suya girip yorgunluğumuzu atıyoruz. Dileyen misafirlerimiz ile, 3540 metre yükseklikte bulunan, Karçal Ziyaret Tepesine zirveye yürüyüş yapıyoruz. Gezilerimiz sonrası, Pansiyona geri dönüş yapıyoruz. Akşam yemeğimizde Macahel yöresel yemeklerini tatma fırsatımız oluyor. Yemek sonrası, Şömine karşısında dinleniyoruz. Konaklama ( MACAHEL YAYLAEVİ PANSİYON )
Tur yürüyüş süresi: 5 Saat
4.GÜN: MACAHEL ( CAMİLİ KÖYÜ ) – MARAL ŞELALESİ
Sabah kahvaltımıza yaptıktan sonra, yorucu bir gün bizi bekliyor. 2600 metredeki NINO THSCVİNDA Geçidine tekrar çıkıyoruz. Buradan MACAHEL (Camili) Köyüne gidiyoruz. Belli bir bölgeden sonra yaya yürüyüş yapıyoruz. Bir dere kenarında kumanyalarımız yedikten sonra Macahel köylülerinin kullandığı patika yolu takip ederek, Macahel’e iniyoruz. Aracımız aşağıda bizi bekliyor olacak ve doğa harikası Türkiye’de Tek Biyosfer Rezervi Alanı ilan edilen Macahel ( Camili ) Köyüne giriş yapmış oluyoruz. Macahel (Camili ) Biyosfer Rezervi, rakım farkına (350 metre-3500 metre) dayalı olarak ortaya çıkmış olan çok değişik tür ve ekosistemleri içermektedir. Avrupa ve Asya’nın en eski doğal yaşlı ve ılıman kuşak yağmur ormanlarını barındırıyor. Ayrıca insan etkisinden olabildiğince uzak kalmış bu bölge, zengin bir flora ve fauna çeşitliliğine sahip. Saf Kafkas arısı, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ horozu, kafkas engereği, Kafkas semenderi, kırmızı benekli alabalık ve göçmen yırtıcı kuşlar, Camili’nin eşsiz faunasındaki türlerden bazıları.
Camili Köyü gezimiz sonrasında, aracımız ile belli bir noktaya kadar gidebileceğimiz, Maral Şelalesi’ne gidiyoruz. Aracımızdan indikten sonra, patika yolda yaklaşık 20 dakika yürüyüş yaptıktan sonra, Türkiye’nin sayılı şelalelerinden biri olan, 63 metreden dimdik akmakta olan, Maral Şelalesi’ne ulaşıyoruz. Seyir tepesinden çaylarımızı yudumluyoruz. Bu kadar yol geldikten sonra Türkiye’nin sayılı şelalesine girmeden olmaz diyoruz ve serinlemek için bir mola veriyoruz. Ardından Macahel’de bulunan otelimize hareket ediyoruz. ( MACAHEL KONUKEVİ )
Tur yürüyüş süresi: 3 Saat
5.GÜN: EFELER KÖYÜ – GORGİT YAYLASI
Pansiyonumuzda alacağımız, yerel kahvaltı sonrası UNESCO tarafından biyosfer rezervi ilan edilen koruma altına alınan Efeler Köyü Gorgit Yaylası’na doğru yola çıkıyoruz. Gorgit Yaylası muhteşem anıt ormanı, ulu ağaçları içinde barındıran halen yaşayan ender yaylalardan biridir.
Yayla sezonu açıldığında ilk olarak Macahellilerin çıktığı yayladır. Belli bir yere kadar araçla sonrası yaya yürünecek Toplam yürüyüşümüz anıt ormanlar içindeki patikadan 5-6 saat kadar sürecek. Konaklama ( MACAHEL KONUKEVİ )
Tur yürüyüş süresi: 5 -6 Saat
Turun Zorluk derecesi
En uzun yürüyüşünüz yaklaşık 6 saat sürecek. Bu turu Karadeniz turlarımız içinde kolay kategorisine sokabiliriz. Fakat yine de 3-4 saat yürüyüşler olacağını tepe çıkıp inecektir.