1.GÜN / PAZAR: ATATÜRK KÖŞKÜ – AYASOFYA – KARACA MAĞARASI – MAÇKA
Turumuza katılacak misafirlerimizi sabah saatlerinde Trabzon Havalimanı veya Trabzon otogarında Aracımız ve Rehberimiz ile sizleri karşılıyoruz. Eşyalarımızı Aracımıza yerleştirdikten sonra Trabzon Şehir merkezindeki ilk gezi durağımız olan Soğuksu Mevkisinde bulunan ve Atatürk’ün Bütün Mal Varlığını Türk Milletine Armağan etti Atatürk Köşkünü gezmeye gidiyoruz. Atatürk köşkünün ardından öğle yemeğimizi almaya Akçaabat’a gidiyoruz. Meşhur Akçaabat Köftesinin tadına baktıktan sonra Kutsal Bilgelik anlamına gelen (HAGIA SOPHIA) Ayasofya Kilisesini gezmeye koyuluyoruz. Rehberimizin anlatımları eşliğinde Freskleri ve Tarihi Eserleri inceliyor ve Evliya Çelebi, Marco Polo gibi birçok önemli gezginin kullanmış oluğu Tarihi İpek Yolundan Hamsiköy’e ulaşıyor ve eşsiz Hamsiköy Sütlaç’ının tadına bakıyoruz. Hamsiköy’den ayrılıyor ve Zigana Dağını aşarak deniz seviyesinden 1550 metre yükseklikte bulunan Karaca Mağarasına ulaşıyoruz. Mağara içerisindeki oluşumlar hakkında alacağımız bilgilerin eşliğinde Karaca Mağarasını geziyoruz. Serbest zamanın ardından Maçka’da bulunan otelimize yerleşiyoruz. Konaklama ve akşam yemeği Otelimizde.
2.GÜN / PAZARTESİ: SÜMELA MANASTIRI – ÇAĞLAYAN KÖYÜ – ÇİFTE KEMER KÖPRÜ – MENÇUNA ŞELALESİ – HOPA – AKŞAM BATUM TURU ( EKSTRA ÖDEME YOK )
Sabah kahvaltısının ardından İki Vadinin Kesişmesi ile oluşan Altındere Milli Parkı içerisinde bulunan Dünyanın sayılı harikalarından Sümela Manastırı’na geziyoruz. Uzun bir Restorasyon çalışması sonrasında ( Belirli bölümleri ) ziyaretçilere açılan Sümela Manastırında rehberimizden tarihi hakkında bilgiler alıyoruz. Manastır gezimizin ardından Manzara Tepesinden son kez Sümela Manastırı’nı fotoğraflıyor ve Rize’de Yüzyıllardır bir gelenek olan Rize Bezi ( FERİTİKO ) Atölyesine uğruyoruz. Rize bezinin yapılışı hakkında bilgiler alıyor ve öğle yemeğimizi Çayeli’nde Meşhur İspir Kuru Fasulyesi şeklinde alıyoruz. Pazar ( ATİNA ) – Ardeşen üzerinden Arhavi’ye ulaşıyor, Kamilet Vadisini takiben Bölgede Tek Olma özelliğine sahip Çifte Kemer Köprüleri geziyor, Mençuna Şelalesine doğru devam ediyoruz. Araçlarımızdan ayrılıyor, yürüyüşümüzün sonunda 3 kat şeklinde 90 metreden düşen Mençuna Şelalesini görüyor dileyen misafirlerimiz ile hava müsait ise yüzme molası veriyoruz. Mençuna dönüşü çaylarımızı yudumluyor otelimize hareket Konaklama ve Akşam yemeği otelimizde.
BATUM GEZİMİZ; ( Ekstra Herhangi Bir ÖDEME YOK ) Yemek sonrasında Misafirlerimiz İle Batum Turuna Katılıyoruz. Otelimizde alacağımız akşam yemeğinin ardından Akşam Komşu Devlet Gürcistan’ın Batum Şehrini gezmeye koyuluyoruz. Gezi Güzergahımız; Andrew Heykeli, Gonia Hisarı, Avrupa Meydanı, Ali ile Nino Heykeli, Poseidon Heykeli, Opera Binası, Batum Sahil Turu Şeklinde. Gece Saatlerinde Otelimize dönüş.
3.GÜN SALI: BORÇKA KARAGÖL – MARADİT KÖYÜ AHŞAP TARİHİ CAMİSİ – ÇAĞLAYAN KONAKLARI – FIRTINA VADİSİ – AYDER YAYLASI
Sabah kahvaltısını ardından Borçka Karagöl’e hareket ediyoruz. Karadeniz’in en önemli geçitlerinden bir tanesi olan 640 metre yüksekliğindeki Balıklı Dağı Cankurtaran Geçidinden Karadeniz’i fotoğraflıyor, Çoruh nehrini takiben Borçka Tabiat Parkı içerisinde bulunan Karagöl’e varış. Denizden 1550 metre yükseklikteki Karagöl’de vereceğimiz serbest zamanın sonrasında Maradit Köyü Şimdiki ismi ile Muratlı Köyündeki Tarihi Ahşap Camiyi geziyor, fotoğraflıyoruz. Öğle yemeğimizi Borçka’da alıyoruz. Yemek sonrası Can Kurtaran Geçidi üzerinden Karadeniz’e iniyoruz. Gezi Güzergahımız; Fındıklı İçesi sınırları içerisinde Marsis Dağlarını sırtını dayamış, Konakların yapılışları 17 veya 18 yy. dayanan Çağlayan Köyü. Osmanlı Envanterlerinde Köyün Adı; Kadılar Köyü diye geçiyor. Köy içerisinde Tarihi konaklar arasında yürüyüşüme devam ediyor serbest zaman veriyoruz. Çağlayan Köyünden ayrılıyor, Fırtına Nehri ve Vadisi eşliğinde ( Dünyada korunması gereken 200 ekolojik alandan bir tanesidir Fırtına Vadisi ) Çamlıhemşin’e varış. Türkiye’de Pastane ve Fırın sektöründe bütün Ünlü Ustaların yetiştiği Çamlıhemşin’de Yöreye Özgü Pastaların, Kurabiyelerin, Poğaçaların azda olsa tatlarına bakıyoruz. 1400 mt yükseklikte bulunan Ayder Yaylası’na varış. Ayder Yaylası’nda Yukarı ve Aşağı Ambarlı ( GELİNTÜLÜ ) Şelalesi, Kalegon ile Şenlik Düzü Mevkisi ile Kara kovanları gördükten sonra dileyen misafirlerimiz Günün yorgunluğu atmak üzere meşhur Ayder Kaplıcalarına gidebilirler. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
4.GÜN / ÇARŞAMBA: ÇAT VADİSİ – ZİL KALESİ – TEPAN KÖYÜ – RİZE – PEYNİRCİLER & BAKIRCILAR ÇARŞISI – ZARHA DAĞI SÜRMENE
Sabah kahvaltısının sonrasında Elevit – Palovit Deresini Takiben Çat Vadisine yöneliyoruz. İlk durağımız Zil Kale. Denizden 700 metre, Vadi Tabanından 100 metre rakımdaki Zil kalesinin yapılışı hakkında bilgilerin alınmasını takiben, ORTAN ( KONAKLAR ) Köyüne hareket. Köy içerisinde yapacağımız yürüyüşler ve fotoğraf çekimlerinin ardından Çinçiva Köprüsünü ( Bölgenin En Eski Kemer Köprüsü ) geziyor, öğle yemeğimizi almak üzere Fırtına Deresi üzerinde bulunan restaurantımıza ulaşıyoruz. Keyifli bir yemek ile birlikte Pazar ilçesinden Hemşine doğru yola devam ediyoruz. Turizm Bakanlığı Tarafından Kültür Köyü seçilen ve sizleri büyüleyeceğini düşündüğümüz şimdiki ismi ile Bilen eski ismi ile Tepan Köyüne ulaşıyoruz. Konaklar ve Çeşmelerin eşliğinde Tepan Köyünde vereceğimiz serbest zamanın ardından köyden ayrılıyor, Rize merkezdeki Peynirciler ve Bakırcılar Çarşısına gidiyoruz. Vereceğimiz serbest zaman ile birlikte belirtilen saatte toplanıyor otelimize hareket ediyoruz. Sürmene Zarha Dağında bulunan Muhteşem Karadeniz manzaralı Dağ Otelimize yerleşiyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
5.GÜN / PERŞEMBE: TARİHİ KERVAN YOLU SÜRMENE – BAYBURT – LİMONSUYU YAYLASI
Otelimizde alacağımız sabah kahvaltısının ardından yüzyıllar öncesindeki Tarihi Sürmene – Bayburt Kervan Yoluna doğru yolculuğumuzda, Eski Tarihi Konakları ve Hanları, Antik Kervan Yollarını, 9000 Yıllık Ekolojik Miras Turba Bataklığını, Şehitlikleri görüyor Kah 0 Metreden, 2500 metreye kadar çıkıyoruz. İlk durağımız; Tarihi Konakları ve Kök Boyası işlemesi Camisi ile Ünlü Karacakaya Köyü. Köy içerisindeki yürüyüş, fotoğraf molasının ardından Fidanlı Köyü’nde bulunan 150 yıllık Tarihi Cerrahoğlu Konağını görüyor, Konak hakkındaki bilgilerin alınması ile birlikte Avulot Hanları ve Avulot Çeşmesini geziyoruz. Pala Lakaplı Seyfi dayı ile sohbetimiz sonrasından Kavga ( Kava ) Düzünde bulunan Han’da öğle yemeğimizi alıyor, Kava Düzünü Mercan Düzü Seyir noktasından fotoğraflıyor, Soğuksu Yaylası Hanlarına ulaşıyor, Yakup abının hanında taze demlenmiş çaylarımızı yudumluyoruz. Harmantepe Şehitliğine doğru eşsiz manzaralar eşliğinde yolculuğumuza devam ediyoruz. Rus – Türk Savaşında Yaylalarda şehit olan askerlerimiz için yapılan şehitliği gezdikten sonra Antik Kervan yolunu takip ederek Avrupa’nın ve Türkiye’nin en yüksek konumdaki 9000 yıllık ekoloji,k mirası olan Ağaçbaşı Yaylası Turba Bataklığına( Tezek Bataklığı ) ulaşıyoruz. Bilgilerin alınması ile beraber Seslikaya Yaylası, Sulak Boğazı ve Yaylası üzerinden Çoşk Yaylasının muhteşem manzarasını görüyor, 3200 Metre yüksekliğindeki Madur Dağı eşliğinde Taşlı Yaylasına ulaşıyoruz. Yaylada vereceğimiz serbest zamanın ardından 2500 metredeki son han Limonsuyu Yaylasına ulaşıyor ve konaklayacağımız otelimize yerleşiyoruz.
6.GÜN / CUMA: UZUNGÖL – LUSTRA YAYLASI – TRABZON
Otelimizde alacağımız yöresel kahvaltının eşliğinde çıkış işlemlerimizi tamamlıyor ve Solaklı vadisini takiben 1090 m. Yüksekliğindeki Uzungöl’e ulaşıyoruz. Kısa bir mola sonrasında Lustra Yaylasına doğru yolculuğumuza devam ediyoruz. Yolda vereceğimiz fotoğraf molalarının ardından Lustra Yaylasına ulaşıyoruz. Yayla içerisinde yapacağımız yürüyüş sonrasında Dönüş yolunda vereceğimiz molalar sonrasında Uzungöl’e varış. Öğle yemeğimizi alıyor, Uzungöl’de vereceğimiz serbest zamanın ardından Çay Fabrikası gezimizi tamamlıyor, Trabzon’a varış. Boztepe’ye çıkıyor Trabzon’u kuşbakışı izledikten sonra Şehir merkezinde serbest zaman veriyoruz. Belirtilen saatte toplanıyor sizler ile Trabzon Havalimanı’na ulaşıyor sizlerden bir başka gezimizde buluşmak dileği ile ayrılıyoruz.
AKTİVİTELER;
Masalsı ve Yeşilin Dünyası KARADENİZ Turumuzda neler mi var?
Karadeniz’de Dört Mevsim Süren; Balık ve Sebze Cümbüşü, Tarihi Çok Eskilere Dayanan Antik Kervan Yolu,Tarihi Konaklar, Hanlar, Gastronomi, 9000 Yıllık Ekolojik Avrupa’nın ve Türkiye’nin En Yüksek Konumundaki Turba Bataklığı, Ahşap ve Kök Boyalı Camiler, Karadeniz’in Yaylalardaki En Yüksek Oteli Son Han Durağı Olan Limonsuyu Yaylası, Onlarca Yayla, Foto Safari, Kültür, Karadeniz’in En Yüksek Şelalesi, Tarihi Kemer Köprüler, Yöresel Tatlar ve Eğlenceler, Karadeniz’in İncisi Karagöl, Komşu Devlet Gürcistan’da Batum Var.
Dahası’nı Yazmadık ki; Gelin Bizimle KARADENİZ’İN Masalsı Dünyasını Keşfedin Dedik.
KARADENİZ MUTFAĞI (DÜNYANIN EN BÜYÜK VEJETERYAN MUTFAĞI )
Karadeniz Mutfağı deyince, hemen herkesin aklına gelen bilindik şeyler var; hamsi, fındık ve mısır unu gibi. Oysa Karadeniz Mutfağının en belirleyici özelliklerinden biriside, ot yemekleri ve yok olmaya yüz tutmuş mutfağımız… Pek de fazla bilinmeyen yemekleriyle Karadeniz; Dünyanın En Büyük Vejetaryen Mutfakları ile rahatlıkla boy ölçüşebilecek durumda…
Karadeniz Bölgesi, sürekli yağış aldığı için, çok zengin bir bitki örtüsüne sahip… Bu nedenle de, aklınıza gelebilecek her tür ottan ve yapraktan yemek yapıyor Karadenizliler.
Her bakımdan keyifli olan Karadeniz Mutfağını gerçekten tatmak istiyorsanız, çok da özel bir çaba sarf etmenize gerek yok!
Bu Turumuzda Sizlerle; Hemşin Muhlaması, Meşhur Karadeniz Pidesi, Karadeniz Deniz Balık Menüsü, Meşhur İspir Kuru Fasulyesi, Trabzon Akçaabat Köftesi, Hamsiköy Sütlaçı, Yayla Kavurması, Köy Kahvaltıları, Laz Böreği, Organik Fındıklı Baklava, Yöresel Tatlar ( Turşu kavurmaları, Lahana Sarması, Mısır Ekmeği, Gaygana, Siron… vs ), Dünyaca Ünlü Çamlıhemşin Ustalarının Yapmış Olduğu Hemşin Ketesi, Poğaçasının Tadına Bakıyoruz.
Şimdiden Afiyet Olsun Diyoruz.
TAVSİYEMİZ ( YANINIZDA GETİRİLMESİ GEREKENLER )
Tur programımız çoğunlukla yaylalarda geçeceği için güneş ısınları ile biraz hasır neşir olacağız:) Onun İçin
Yanınızda Getirilmesi gerekenler diye küçük bir liste hazırladık.
Faktörlü güneş kreminiz ( +18 veya +20 faktör ), Güneş Gözlüğünüz, Polar mont veya kazak, Rahat yürüyüş pantolonu, Yürüyüş Ayakkabınız, Fotoğraf Makinesi ( yedek pil veya sarj aleti / yedek kartlarınız ), Şort ve Deniz havlusu ( denize ve Nehirlere girmek için ). Kişisel Eşyalarınız ve İlaçlarınız,Günlük eşyalarınız için Küçük sırt çantası,