YÜKSEK PLATOLARI, DERİN VADİLERİ, ENDEMİK CANLI VE BİTKİLERİ, BUZULLU GÖLLERİ VE DAĞLARI İLE, HAKKÂRİ…
Türkiye’nin en güney doğusunda yer alan Hakkâri, bu bölgede yetişen ters lalesiyle ünlüdür. Coğrafi bakımdan değerli bir konumda bulunan Hakkâri, tarihi boyunca birçok millete ev sahipliği yapmıştır. Doğal güzelliği ile ön plana çıkan bu şehrimizde;
4 bin metre yukarıdaki Cilo Buzul Sıradağları’nın Reşko (Durik, Uludoruk) ve Supa Dürek zirveleri dağcılık için mükemmel alternatiflerdir. Doğasever için, 3 bin metrelik Sümbül Dağı gibi onlarca dağ, farklı zorluk derecelerinde yürüyüş rotaları sunar.
Zap Vadisi’nin çıplak, yüksek ve kayalık yapısı, kaya tırmanışları için farklı seviyeler ve seçenekler barındırmaktadır. Zap Nehri’nin her bir kolundaki derin kanyonlarda ise çok sayıda şelale keşfedilmeyi beklemektedir. Nehir üzerindeki 6 ayrı rota, rafting ve kano düşkünlerine yaklaşık 60 km uzunluğunda macera güzergâhı veriyor.
Berçelan, Meydanbelek, Bala, Kanimehan gibi engin ve yüksek yaylalar ile Cennet Cehennem Vadisi gibi vadiler; kamp, doğa yürüyüşü gibi faaliyetler için idealdir, ayrıca burası dağ bisikleti, yamaç paraşütü gibi farklı disiplinler için de çok uygundur.
Türkiye’nin en büyük buzulları ve sirk gölleri Cilo Buzul Sıradağları’ndadır. 25 bin yıla ve 8 km² alana yayılan Uludoruk, Reşko, Mergan, Erinç ve Keviyaşin buzulları profesyonel ve amatör ziyaretçileri, özellikle de doğa fotoğrafçılarını cezbeder. Bir de buzul mağaraları bulunmaktadır.
1.GÜN DEPİN VADİSİ – HALİL KİLİSESİ – KİLİM MÜZESİ – MEYDAN MEDRESESİ – ZEYNEL BEY MEDRESESİ – KIRMIZI KÜMBET MEZARLIĞI
Hakkâri şehir merkezine ulaşım için, 2 ayrı Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Öncelikli tercihimiz Hakkâri Yüksekova Havalimanı. Türk Havayolları’nın her gün İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan saat 09.05 hareketli seferleri bulunmaktadır. Saat 11.20 de Hakkâri Yüksekova Havalimanı’na ulaşmaktadır. (Hakkâri Yüksekova Havalimanı – Hakkâri Şehir Merkezi 92 km dir. Yaklaşık 1 saat 45 dakika uzaklıktadır)
Diğer alternatif ise Van Ferit Melen Havalimanı’na uçarak sabah güzel bir Van kahvaltısı yaptıktan sonra, kıvrımlı yolları takip ederek, güzel manzaralar eşliğinde, Hakkâri’ye ulaşabilirsiniz. (Van Ferit Melen Havalimanı – Hakkâri Şehir Merkezi 219 km dir. Yaklaşık 3 saat 30 dakika uzaklıktadır)
Öğle yemeğinizde, Depin Vadisi’nde, Depin dinlenme tesislerinde alabalık yemenizi tavsiye ederim.
Yemek sonrasında, Hakkâri’ye 10 km. mesafede, ana yol kenarındaki Halil mevkiinde bulunan Halil Kilise’sini görebiliriz. Nasturilere ait olan yapının üzerinde kitabe ve süsleme mevcut olmadığından, hangi tarihte kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Kilise doğu-batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı ve iki bölümden oluşmaktadır. Batıdaki birinci bölüm daha büyük tutulmuştur. Buraya batı cephesinden bir kapı vasıtasıyla girilmektedir. Bu bölümün üzeri doğu-batı doğrultusunda uzanan beşik tonozla örtülmüş ve duvarlara dolap nişleri açılmıştır. Doğudaki ikinci bölüme daha büyük olan birinci bölümden iki kapı vasıtasıyla geçilmektedir. Oda kuzey-güney istikametinde dikdörtgen biçimli ve tonoz örtülüdür. Bu bölümün doğu duvarına ve kapı eksenine gelecek şekilde sivri kemerli bir niş yerleştirilmiştir. Yan duvarlarda dolap nişleri bulunmaktadır. Yapının tamamında taş kullanılmış olup, dış cephelerde düzgün sıralı kaba taşlar dikkati çekmektedir. Yapı oldukça sağlam toprak bir dam ile kapatılmıştır. Kilise geziniz ardından Hakkâri şehir merkezine yöneliyoruz.
Hakkâri Kültür Merkezi’nde Kilim Müzesinde bulunan tarihi kilimler, çoraplar ve eski antika eşyaları görebiliriz. Sonrasında, Biçer Mahallesi’nde bulunan Meydan Medresesini gezebiliriz. Medresenin giriş kapısındaki kitabeden 1700-1701 yıllarında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Hakkâri yöneticilerinden İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Dikdörtgen planlı medrese, avlulu, iki katlı medreseler grubuna girmektedir. Yapıya güney cepheden girilmektedir. Avlunun dört yanını iki kat halinde revaklar dolanmaktadır. Alt kattaki revaklar değişik başlık ve şekilleri olan sütunlara ikinci kattakiler ise payelere oturmaktadırlar. Sonrasında, Gülerek Mahallesi’nde, bir dere kenarında yer alan, büyük ölçüde yıkılmış olan, Hakkâri beylerinden, Zeynel Bey tarafından yaptırılmış olan, Zeynel Bey Medresesini görebiliriz. Ardından, Gülereş Baba Mahallesi’nde bulunan. Osmanlı döneminden kalma üzerleri kitabeli, zengin bitkisel ve geometrik desenli mezar taşları mevcuttur olan, Kırmızı Kümbet Mezarlığını gördükten sonra gezimizi tamamlayarak bu günkü gezimizi tamamlıyoruz.
2.GÜN ZAP VADİSİ – KIRIKDAĞ VADİSİ – BALA YAYLASI – GLEZO ŞELALESİ – GLEZO KİLİSESİ – BUZULLAR
Zap Vadisi üzerinden, yaklaşık 18 km anayolu takip ettikten sonra, KIRIKDAĞ VADİSİNDEN muhteşem vadi uzantısından ve beyaz suyun eşliğinden önce, Glezo şelalesi ve Glezo Kilisesi’ni görüyoruz. 20 km yolculuğumuz sonrasında, Bala yaylasına doğa harikasına varmış olacağız. Bala Yaylası’nda sonra araç yolu olmadığından dolayı, muhteşem manzaralar, rengarenk çiçekler, akarsu, kaynaksuları ve yemyeşil çimenler eşliğinde, 2-3 km civarı parkur yürüyüş yaparak, binlerce yıllarda oluşmuş olan, buzulların bulunduğu, Cilo ve Reşko Dağlarının uzantılı bölgesine varmış olacağız. Buzullar gezisi sonrasında Hakkâri şehir merkezine geri dönüyoruz.
3.GÜN BERÇELAN YAYLASI
Hakkâri şehir merkezinden yaklaşık 45 dakika yolculuk sonrası ulaşacağımız, göl manzarası ve yemyeşil doğal güzellikleri ile bizleri büyüleyecek olan Berçelan Yaylası’na ulaşıyoruz. ( Rakım: 3600 m) Yaylada arazi fazla engebeli olmadığından dolayı yaklaşık 1.30 – 2 saat bir gezi yapılabilir. Gezileriniz ardından tercihinize göre Hakkâri Yüksekova Havalimanı veya Van Ferit Melen Havalimanı’ndan dönüş yapabilirsiniz. Hakkâri Yüksekova Havalimanı’ndan her gün saat 12.05 de İstanbul’a Türk Havayolları’nın seferleri bulunmaktadır. Van Ferit Melen Havalimanı’ndan ise, dönüş saati ve Havayolları alternatifimi daha fazladır.